Египет възнамерява да започне да строи втори Дубай - град, който не само да може да съперничи с най-луксозния бизнес център в Обединените арабски емирства и в света, но и да облекчи пренаселената столица Кайро, съобщи ТАСС.

Днес се състоя церемония по подписване на договор с ОАЕ за изграждане на новата "административна столица" на Египет в рамките на международната икономическа конференция в град Шарм ел Шейх. На нея присъстваха египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и вицепрезидентът на ОАЕ Мохамад бен Рашид ал Мактум.

Проектът е на стойност 45 милиарда щатски долара, съобщава БТА.

Градът ще се намира на 45 километра източно от центъра на Кайро. Сега там теренът е пустинен, но до 5-7 години ще могат да се заселят първите му жители.

Градът ще е на площ от 700 квадратни километра и ще се свързва с Кайро с модерна железница, която ще стига до международното столично летище.

В последствие новият град ще си има и собствено летище, парк с размерите на четири "Дисниленд"-а и хотел небостъргач.
Реализацията на амбициозния проект ще позволи от столицата да се преселят пет милиона души. Повечето му жители ще са държавни служители, тъй като в този "втори Дубай" ще бъдат изградени държавни учреждения, парламент, президентски дворец и дипломатически квартал.