Има потенциал за развитие на търговските площи в България, каза на пресконференция Албена Стоянова, мениджър "Търговски площи" в компанията Regent's Property Advisors., цитирана от БТА.

По думите й в началото на миналата година показателят за квадратен метър търговска площ в търговски център на 1000 души население в България е бил нула. В момента той е 64 квадратни метра, а в европейските страни - 180 квадратни метра.

Стоянова не очаква промени в ценовите нива на търговските площи през следващите години. Между 20 и 60 евро на квадратен метър е наемната цена на търговските площи в големите градове.

Мениджърът "Офис площи" в компанията Диян Дяков посочи, че предстои да бъдат осъществени проекти за около 900 000 квадратни метра офис площи, които да бъдат на пазара най-късно до средата на 2009 г. Около и под 10 процента са незаетите офис площи в момента, посочи той.

Вече е много трудно да се намери офис с цена 6-8 евро на квадратен метър наемна площ, това са по-скоро офиси в апартаменти, които са с ниско качество, коментираха от фирмата.

Средните пазарни цени на наемите на офисите в София са между 13 и 16 евро на квадратен метър, посочи Дяков. Най-ниските цени с около 10 евро за квадратен метър. В централната част на градовете вече е постижима и цена от 30 евро на квадратен метър и има голям интерес към площи дори на такива наемни цени.

Тенденцията е за търсене на офиси в централната част на София, но фактори като ограниченото предлагане, недостатъчните площи и класа на сградите, са наложили изместването в широкия център и периферните части, където се обособяват бизнес паркове. Българските бизнесмени се насочват към купуване на имоти, но предлагането е твърде ограничено.