Оформянето на нови индустриални зони и движение от центъра към периферията на градовете са част от новите тенденции в развитието на индустриалните площи.

Силното поскъпване на цената на земята и на строителството, от друга страна, са негативни трендове, които карат много от инвеститорите да преосмислят и да се откажат от своите проекти, коментираха специалисти на конференцията Balkan Real Estate Conference - Bulgaria 2008, в панела, посветен на индустриалните площи.

България не е самостоятелен пазар, а трябва да се разглежда като алтернатива на останалите страни от ЦИЕ, като страна за създаване на индустриални и логистични центрове. В тази насока, собствениците на земя трябва да се съобразяват с исканата цена или ще отблъснат инвеститорите, коментираха още експертите.

Наблюдаваният отлив на чуждестранни инвеститори е стартирал още преди апогея на кризата на финансовите пазари, като до голяма степен се предопределя от високите цени на земята и строителните услуги. Цената на строителството се е повишила с 30%, а тези на желязото с 40% само от началото на годината, допълниха експертите.

Световната финансова криза е друг фактор, който оказва влияние както на целия сектор на имоти, така и на индустриалните и логистични такива, като прави инвеститорите значително по-предпазливи. Повишават се и изискванията при последните за съотношението риск-печалба.

Освен наблюдавания отлив обаче, има и инвеститори, които вече са направили крачката и те са опората на индустриалния сектор. За нови проекти трудно може да се говори, коментира Олга Стоичкова от Елта Консулт, участник в панела.

Предприемачите и инвеститорите не са в много изгодна позиция. Те са ограничени от високите цени на земите и строителните разходи, като маржинът им на печалба се понижава.

Спецификата на индустриалното производство е ниският процент на концентрация на ползване на парцела. Търси се добра локация, обикновено до оживени пътища и магистрали, а цена на земята над 30-35 евро води до липса на рентабилност, коментира Александър Танев от Forton.

Като друг проблем в сектора бе посочена липсата на прозрачност. Пазарът ни е част от европейския и инвеститорите трябва да са сигурни, че има достатъчно добра пазарна регулация и прозрачност. Цената не бива да е по-висока от другите дестинации, но тя не е и единственият фактор за вземане на решение, коментира Яп Винд от Immo Industry Group.

Според Раул Родригес от Bogaris трябва да има по-прозрачни процедури при продажбата на земя, като собствениците трябва да осъзнават, че високите цени могат да изгонят купувачите, защото цената на строителство е почти еднаква навсякъде.

Има територии, които са с добра локация, но няма друга изградена инфраструктура, смята Валери Андреев от Индустриалната Парк Русе. Според него, за да стане един терен атрактивен, той се нуждае от наличието на различни видове транспорт и цялостна инфраструктура, като електричество, телекомуникации и др. Експертите са на мнение, че спряното финансиране по линия на предприсъединителните фондове за инфраструктурни проекти е рефлектирало и върху проектите за изграждане на индустриални площи.

Наложи се и едно друго мнение, че пазарът на индустриални площи не е толкова развит и това вероятно ще е причина той да остане по-малко засегнат.

Сред недостатъците на този сегмент бяха посочени трудностите в процедурите за закупуване на индустриална земя, което, от своя страна, ограничава избора и отблъсква инвеститорите към други локации с повече възможности.

В момента на пазара се наблюдава изключително голямо търсене от страна на наематели, но няма готов и качествен продукт. Според Олга Стоичкова една търговска фирма предпочита да наеме дългосрочно, а не да притежава терен. На срещата стана ясно, че около София се изграждат четири индустриални парка.

На дискусията бе посочено, че няма достатъчно проекти, но не е ясно и дали ще се намерят и достатъчно инвеститори, а спекулативното индустриално строителство не съществува - показател, по който изоставаме от страните в ЦИЕ.

Някои от участниците прогнозираха, че ще наблюдавам раздвижване около логистичните оператори, халета за търговски нужди и на такива за леки производства.

Те се обединиха около становището, че излизането на няколко големи проекта може да посъживи пазара.

Още от Balkan Real Estate Conference:

Ваканционни имоти: Проблемът е, че преди бяхме много добре

Пазарът на имоти в Източна Европа е най-атрактивният в момента

Перспективите за развитието на имотния сектор в България остават добри