Недалеч от столицата на Еквадор Кито, туристите се тълпят пред 30-метров обелиск. Гравирана в земята червена линия бележи мястото. Тук туристите се снимат стъпили с единия си крак в южното, а с другия в северното полукълбо, зад табела с надпис "Географска ширина 0 градуса". Червената линия бележи екватора.

В стремежа си да привлече още повече туристи към тази атракция и да развие бизнеса, правителството на Еквадор реши да издигне в района още по-висока сграда.

Вицегубернаторът на областта Марсела Косталес обясни, че кулата ще бъде издигната в чест на Киту Кара (Quitu-Cara)- местната индианска култура, смятана за първата, която е очертала разделителната линия на планетата.

Сградата ще е с височина 1600 метра, което ще я направи най-високата в света.

За нейното строителство вече са заделени 200 млн. долара и са установени контакти с потенциални инвеститори от САЩ, Европа и Катар.

Високата над 1500 м кула ще носи името "Кулата на слънцето".

Първи проекта си за това как ще изглежда тя е подал ууругваецът Рафаел Виньоли. Той я вижда като сграда със спирална форма

Основата ще е с диаметър 300 метра, ще има четири платформи и специален асансьор, който ще издига посетителите на височина 4450 метра над морското равнище.

Най-високата кула в света е Бурж Халифа в Дубай, която се издига на 828 метра.