Фондовете ERG Capital 1 и ERG Capital 2 подписаха на 31 август предварителен договор за продажбата на управляваните от тях имоти в София и Варна.

„Уведомяваме Ви, че на 31.08.2010 г. дружеството (ERG Capital 1 - бел. ред.) подписа с утвърден институционален инвеститор предварителен договор за продажба на имотите си - Хипермаркет Практикер в София на бул. „Цариградско шосе" № 323 и търговски център „Орифлейм" в София на бул. „Г. М. Димитров" № 1", се чете в публикуваното съобщение на официалния сайт на дружеството със специална инвестиционна цел.

Договорената цена за Хипермаркет „Практикер" е в размер на 10 млн. евро, без ДДС, а за търговски център „Орифлейм" е 2.3 млн. евро, без ДДС, като разходите, свързани със сделката се поемат от купувача.

Най-съществените условия, от които зависи сключването на окончателен договор са дали Практикер ЕООД ще упражни правото си на пръв отказ като се ангажира да закупи Хипермаркет „Практикер" при не по-лоши условия и от успешното провеждане на дю дилиджънс от страна на купувача.

Срокът за дю дилиджънс е 2 месеца от датата на евентуалния отказ на Практикер ЕООД. Ако всички необходими условия са изпълнени и се подпише окончателен договор, окончателното плащане на цената следва да се извърши в срок от 4 месеца, считано от същата дата.

От ERG Capital 2 съответно информират, че също са подписали предварителен договор с утвърден институционален инвеститор за продажбата на имотите си, а именно хипермаркет Практикер Варна, находящ се на бул. „Република" № 55 във Варна и магазин Пикадили, находящ се на бул. „Владислав Варненчик" № 268, Варна.

Договорената цена за хипермаркета е 8 млн. евро, без ДДС, а за магазин Пикадили е 6.7 млн. евро, без ДДС, като разходите, свързани със сделката се поемат от купувача.

Условията, от които зависи сключването на окончателен договор са идентични с изброените по-горе.

„Обръщаме внимание на инвеститорите, че предварителният договор за продажба на имотите е сключен под определени условия и ако тези условия не бъдат изпълнени предварителният договор се прекратява без страните да си дължат взаимно каквито и да било компенсации", уточняват от двата фонда.

Въпросът за продажбата на активи бе обсъждан на ровелите се през пролетта редовни годишни ОСА на двата фонда.

Акционерите с по над 5.0% акционерно участие в ERG Capital 1 към края на юни са БАИФ (36.99%), БАКБ (9.99%), Франк Бауър (9.24%), Майкъл Хънсбъргър (5.83%) и ДПФ Алианц България (5.21%).

Основни акционери в ERG Capital 2 към 30 юни са БАИФ (36.77%), БАКБ (9.99%), Франк Бауър (9.26%), УПФ Доверие (7.0%), Майкъл Хънсбъргър (5.17%), Стяон Динчийски (пряко и неоряко 5.17%).

Акциите на ERG Capital 1 и ERG Capital 2 поскъпнаха рязко в сряда със съответно 36.92% и 47.17%, до 3.56 лв. и 3.90 лв. за лот.

Към момента са изтъргувани 200 акции от капитала на ERG Capital 2 , като промяната в цената е от +0.03%, до 3.901 лв. за бройка.