ЕС стартират спасителен план за строителния сектор в Европа, според който всички страни членки са отделили равностойността на 1% от БВП или около 200 млрд. евро, съобщава Europe-re.

Планът трябва да облекчи преди всичко краткосрочните трудности на пазара, като в същото време е насочен и към по-дългосрочни структурни реформи, включително инвестиции в проучване на пазара, иновации, обучение, инфраструктура, „зелена" икономика и др.

На национално ниво Европейската комисия е получила около 800 различни предложения за спасителни програми от месец април до сега. Около 140 от тях са насочени към строителния сектор, 55% са свързани с инфраструктура, а 30% с повишаване на енергийната ефективност на сградите. Останалите програми са за финансиране на социалните жилища, обучение на кадри в сектора, данъчни облекчения и ипотечното кредитиране при преференциални условия.

Страните членки предвиждат множество мерки за стимулиране на строителния сектор, но все още има известна неяснота за стойността на финансовата помощ от отделните държави и това кога реално ще започне тя. Поради тази причина е трудно да се предвиди до колко ще имат ефект мерките върху имотния пазар.

Сред страните членки, които вече отделят средства са подобряване на енергийната ефективност на новите и вече съществуващи сгради са Ирландия, Германия, Великобритания, Испания, Холандия и Чехия.

Ирландия осигурява предварително обучение за строителни работници в някои нови развиващи се области като изолации за подобряване на енергийната ефективност на сградите и технологии за възобновяеми източници на енергия.