Комисията по петициите към Европейския парламент ще изпрати проверка на място по сигналите на български еколози за незаконно строителство в Рила. Изненадващо бързата реакция на европейските бюрократи е резултат от скорошния пожар в планината.

След 12 дни гасене в Националния парк Рила е време за равносметка. Обгорелите площи може да стигнат 2000 декара. Сеч обаче няма да има, защото са изгорели главно треви и храсти. Дори загиналите дървета ще бъдат оставени, за да дадат храна на другите видове.

От този пожар положителното е, че тревната постилка със силното задимяване сега е унищожена и всяко семенце, което падне на земята, ще покълне - значи естественото възобновяване ще се увеличи многократно.

Пожарът е изгонил сърните, мечките и вълци, но те ще се върнат до 1-2 години. Природозащитниците обаче са разтревожени за бъдещето на целия парк.

Основната опасност е, че строителството на ски-курорти превръща тези територии в острови. Така някои от дивите обитатели на парка вече няма да могат да мигрират по естествен път.

"В края на месец октомври очакваме една мисия на ЕП, заедно с представители на ЕК, да дойдат да проверят случая на незаконното строителство в района на Сапарева баня, незаконното строителство на Картала и в района на Боровец – там, където се реализират ски курорти без съответните разрешения", съобщи председателят на парковете в България Тома Белев.

Ако проверката установи нарушения на европейското законодателство, Европейската комисия може да съди България.

Източник: bTV