Близо 400 млн. лв. ще бъдат инвестирани в проекта за изграждане на "Индустриален парк - Мрамор" край София. Това съобщиха изпълнителният директор на естонската инвестиционна компания "Истърн Юръп риъл естейт инвестмънт тръст" (EEREIT) Урмас Лаур и директорът по развитието Янус Юс при връчването на сертификат за инвеститор първи клас на българския филиал на EEREIT "Делта Марина", пише Дневник.

Индустриалната зона ще се изгради край софийското село Мрамор върху площ 560 хил. кв.м. Първият етап от проекта се планира да приключи до 2015 г. и за изпълнението му ще се вложат 120 млн. лв. В "Индустриален парк - Мрамор" ще има предприятия от леката индустрия, офиси, дистрибуторски центрове и складове.

Предвижда се там да се разположат транспортни и логистични компании, тъй като този пазар е един от най-слабо развитите в страната, обяви регионалният мениджър на EEREIT за България Илиян Кунчев.

Инфраструктурата в региона не е достатъчно добре изградена, но близостта до София е предимство, допълни Урмас Лаур. Местоположението на парцела е от стратегическо значение, тъй като е в непосредствена близост до транзитни маршрути, които осигуряват връзка със съседните страни.

Според Лаур, България предоставя отлични инвестиционни възможности, тъй като разходите за труд в страната са по-ниски в сравнение с повечето европейски страни, а държавата оказва подкрепа на инвеститорите за построяването на инфраструктурата. Засега основната трудност е уреждането на статуса на земята, което може да създаде допълнителни пречки и в бъдеще, коментира Кунчев.

Все още не са ясни партньорите на "Делта Марина" в изграждането на комплекса. Естонската компания е осигурила част от средствата, с които ще финансира проекта, а друга част ще бъде набавена чрез банкови заеми, информира още Дневник.