Международната кантора за недвижими имоти Europolis организира на 10 ноември първия търг за продажба на частен имот. Обект на сделката е тристаен апартамент от 98 кв. м, който се в ж.к. „Тракия” в Пловдив.

Наддаването ще е тайно при първоначално обявена цена от 41 500 евро, съобщиха брокерите на международната кантора. Цената е изгодна, надяваме се да имаме първата сделка чрез наддаване за имот, добавиха оттам.

Желаещите да се явят на търга могат да се запознаят с книжата от днес до 7 ноември. Всеки понеделник и петък, след предварителна заявка, се организират и огледи на място на имота, който се продава.

Придобиване на собственост върху частен имот чрез публичен търг е сравнително непозната практика у нас, коментираха от Europolis. Досега по тази система се продаваха или отдаваха под наем само апартаменти – държавна или общинска собственост, както и ипотекирани имоти.

След бума на продажбите „на зелено” и увеличеното предлагане на ново строителство идва ред и на вторичния пазар на имоти в България, където все повече жилища ще се предлагат на търг, смятат в международната кантора. Според брокерите придобиването на собственост чрез наддаване в цената е подходящо за апартаменти от среден и по-нисък клас, какъвто е и обявеният тристаен в ЖР „Тракия”.

Аукционът може да се окаже добра възможност за продажба и на имот, който дълго време е бил предлаган на пазара, но по една или друга причина е останал непродаден, добавят от Europolis.

Сделката е изгодна и за двете страни, обясняват брокерите на международната кантора. За продавачите това е сравнително бърз начин да се освободят от имот, който не им носи печалба и ги натоварва с допълнителни данъци. За купувача процедурата е прозрачна и може да се постигне сравнително по-ниска цена от пазарната.

Голямото предимство на търговете обаче е, че сделката се осъществява в рамките на 1 месец, докато при традиционния метод този период е няколко месеца, коментират в Europolis.