Проектът е на стойност 100 млн. лева и ще бъде най-модерното когенерационно съоръжение на Балканите през следващите години.

EVN Bulgaria започна реализацията на проекта за изграждане на нова инсталация за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Вече повече от месец върви строителството на новата когенерация, която се намира на територията на ТЕЦ Пловдив Север на „ЕВН България Топлофикация" ЕАД.

С реализацията на инвестицията на EVN Bulgaria от 100 млн. лева Пловдив ще получи най-модерното комбинирано производство на топлоенергия и електроенергия не само в България, но и на Балканите.

Специалисти на „ЕВН България Топлофикация" EАД работят по проекта от юни 2008 г., като той беше представен пред обществеността през март 2010 г., а въвеждането в експлоатация се очаква да стане до края на 2011 г.

С изпълнението на мащабния проект, EVN Bulgaria прави важна стъпка към модернизация на производствените мощности на топлофикационното дружество в Пловдив.

Сега съществуващата ТЕЦ Пловдив Север е построена преди 30 години и част от мощностите й са вече извън експлоатация.

Когенерацията е технология за централизирано едновременно производство на електроенергия и топлоенергия. При традиционните методи на електропроизводство голямо количество полезна топлина се изхвърля в околната среда под формата на кондензна пара.

За разлика от тях технологията „когенерация" използва тази „отпадна" топлина и произвежда едновременно топлоенергия и електричество в комбиниран процес с по-висока ефективност. Увеличаването на дела на производството на енергия чрез когенерационен метод е сред приоритетите на Европейския съюз.