Европа изостава от останалите развити пазари по отношение на фондовете, инвестиращи в недвижими имоти (REIT), сочи изследване, направено от финансовата институция JPMorgan.

Към момента подобен род фондове са инвестирали нови средства в размер на 140 млрд. долара, като прогнозите са нови 4.7 млрд. долара да бъдат инвестирани в следващите 30 години.

Прогнозата е направена въз основа на очакванията търговските площи, държани в портфейлите на търгуваните на борсата фондове, да се повишат от 5 на 10% от общите такива, в съответствие със средното в световен мащаб.

Най-голям е делът на търговските площи от общите такива, държани от подобни фондове в Австралия, където той възлиза на значителните 44%.

В основата на очакванията за увеличаване на пазарната капитализация на европейските инвестиционни фондове стоят четири основни фактора. На първо място е въведената законова рамка, която регулира тези фондове в европейските страни.

Вторият фактор е наличието на на инвестиционен продукт, към който да се насочват средствата на тези фондове. Добро развитие бележи пазарът на недвижими имоти, като в процес на изграждане са много проекти в основните европейски страни.

Като трети фактор се посочва добрата макросреда. Икономиката на страните от ЕС е в подем, подкрепена от добрия световноикономически ръст.

Четвъртият фактор е нарастващата алокация на активи към инвестиции в недвижими имоти в световен мащаб, като европейските страни продължават да са една от предпочитаните дестинации.

В същото време пред развитието на пазара съществуват и известни заплахи. От една страна законодателството все още не е напълно уредено в някои развити страни, а от друга, според някои анализатори пикът при цените на недвижимите имоти и търсенето им може вече да е достигнат.

Друга заплаха е волатилността на европейските фондови пазари, като евентуалното корективно поевтиняване може да окаже негативно въздействие върху новите финансови инструменти.

На пазара се усеща и липсата на добри мениджъри с опит в сферата.

В резултат европейските фондове са представени с едва 22.7% от пазарната капитализация на световните такива, въпреки че разполагат с 42.3% от общите запаси на световните търговски площи.