Животът в европейските средновековни замъци е обвит в легенди с романтичен привкус - битки, интриги, борби за власт между големите и могъщите, любов и ревност. Да притежавате такъв имот, е като да притежавате рядко произведение на изкуството. Това е престиж и, разбира се, инвестиция.

Цената на такива обекти в повечето случаи зависи от много параметри - възрастта на сградата, местоположението, история. А най-ценните остават собственост на държавата. Дори и най-богатите купувачи трябва да се примирят с редица ограничения, когато купуват: те не могат свободно да променят имота си, не могат да събарят сгради, а в някои страни замък може да бъде продаден чак 100 години след последната смяна на собственика му.

Какви замъци се продават в Европа, разказа Knight Frank:

Швейцария, кантон Во, XVII век

Замъкът с площ от 800 квадратни метра е разположен върху терен от 30 хектара. Има девет спални и обширни мазета. Той е разположен в живописен кантон близо до луксозните курорти до Женевското езеро. Самият замък е заобиколен от портокалова градина и на територията му има още няколко стопански постройки и домове за гости. Включен е в списъка на швейцарското национално наследство. Цената му не се разгласява.

Швейцария, кантон Во, XIII век

Замъкът с площ от 1836 кв. м. е разположен върху парцел с площ от 4 хектара и има десет спални, десет стаи за гости, рицарска зала, плувен басейн. Разположен е на хълм, с невероятна гледка към долината на реката и планината Юра. Цената се обявява при запитване. Изцяло реновираният замък се намира само на 74 км от летище Женева. В непосредствена близост до основната сграда има бизнес сграда, оборудвана с професионална кухня, в която се организират конференции за 100-200 участници.

Италия, Тоскана, XIII век

Точната цена на този замък е 10 милиона евро. Той има площ от 2 000 квадратни метра и е разположен на парцел от 408 ха. Разполага с дванадесет спални, четири приемни стаи, тринадесет бани, има и допълнителни постройки. Разположен е в един от най-известните райони на Италия - Тоскана, известен със своите безброй паметници от епохата на Ренесанса и чудесните си вина. Замъкът е напълно реновиран през 1970 година. Структурата му е разделена на три зони, заобиколени от огромен двор и тераси с прекрасна гледка към хълмовете в Тоскана.

Франция, Женевското езеро, XIX век

За 9.450 милиона евро някой може да се сдобие с площ от 9 400 кв. М, Той разполага с девет спални, допълнителни сгради и пристанище за яхти. Замъкът в класически стил е разположен на брега на поразително красивото Женевското езеро, далеч от суматохата на града.

Франция, Бретан. Годината на строителство е неизвестна

Цената на този замък е 7.50 милиона евро. Замъкът е разположен на терен от 90 хектара. Има девет спални, четири приемни стаи, шест бани, външни сгради, басейн. Луксозно реновираният замък е заобиколен от гори и поляни.

Франция, Дорон. Година на строителство е неизвестен

Замъкът с площ от 1 162 квадратни метра е разположен на площ от 20 хектара. Струва 4.9 милиона евро и разполага с осемнадесет спални, пет дневни, седем бани, допълнителни постройки, басейн. Той се извисява на хълма над долината на Дордон, известен със своята кухня и благоприятен климат.

Франция, XVIII в.

На площ от 5 хектара е разположен замък с пет бани, четири приемни стаи, допълнителни постройки, басейн. Замъкът в южната част на Франция, в близост до Ница и Монако, се продава за 4.8 милиона долара. Благодарение на високия клас реставрация съчетава модерни технологии и запазен класически стил.