Според 26% от анкетираните от Евростат жители на столицата на страната ни - София, в града могат да се намерят качествени жилища на разумни цени.

За сравнение изследването на Евростат посочи, че едва 7% от населението на столицата на Румъния - Букурещ, е на мнение, че може да се намери подобно жилище.

Като основна причина за ниската степен на положителните очаквания в Румъния се сочи силното повишение в цените на недвижими имоти в Букурещ през последните години, както и липсата на достатъчно по обем качествени проекти.

Квадратен метър жилищна площ в града се предлага на нива от над 1 500 евро, което на фона на покупателната способност на населението ги прави недостъпни за основната част от румънското население.

Относително висок е процентът на положителни мнения сред анкетираните в унгарската столица - Будапеща, като там такива са изразили 26% от запитаните.

Жителите на Лайпциг са били най-оптимистично настроени относно възможностите на пазара на недвижими имоти в града им, като оптимистично настроени са били 78% от анкетираните.

Много възможно е процентът на положително настроените столичани да се понижава през следващите години, ако станем свидетели на продължаващо повишение на цените у нас.

След рекордното им повишение от близо 50% през изминалата година, ръста на цените на жилища у нас се очаква да забави темпа си и според изразени мнения на специалисти да е в границите между 15-20% през настоящата година.