Недостигът на жилища в Силициевата долина превърна най-голямата социална мрежа в инвеститор. Facebook Inc. заяви намеренията си да инвестира в жилищен комплекс в Менло Парк, Калифорния. Самата компания планира наемане на нови 6 500 служители, което буди недоволство в някои местни жители заради пренаселването на града.

От компанията планират изграждането на 1500 жилища, но не конкретно за служителите й, а за обществеността. Решението идва от недостига на жилища в района – наемат се все повече служители, но се строят малко жилища.

„Тук липсва предлагане“, казва Джон Тенанс, ръководител на отдел „Недвижими имоти“ във Facebook. “Целта е да направим удар…Нещо ново, смело и различно“.

Според плана 15% от апартаментите ще бъдат заети от семейства от нисък и среден клас, а от компанията предвиждат редица преимущества за града, включително милиони долари за обучение и подобрение на транспорта. Все още не е ясно дали Facebook или друг ще строи сградите, които се намират на индустриална площ, собственост на компанията. Времето за реализация на проекта също не е ясно.

Подобни инвестиционни намерения заяви и друг технологичен гигант. Google Inc. изрази желание за инвестиции в жилища в Маунтайн Вю, Калифорния, но все още няма конкретни планове в тази насока.

Това, което е ясно, е, че все повечето работни места и малкото жилища в Силициевата долина и Сан Франциско са проблем. Областите на Сан Франциско, Сан Матео и Санта Клара са привлекли повече от 380 000 работници, докато броят на новите жилища е само 58 000, което води до увеличение на наемите и на цените на имотите.

Недостигът на жилища е движен отчасти и от стимулите, които се дават на бизнес имотите, тъй като те генерират повече данъци, а нямат разходи, подобно на училищата. Проблем вследствие на нарастващото население е и инфраструктурата, като пътищата стават все по-труднодостъпни и се създават все повече задръствания.

Недоволство се чувства и сред хората, които не искат малките им градчета да се превръщат в шумни мегаполиси.

По притежението на полуострова, където е Силициевата долина, населените места поставят регулаторни запори за цената на земята, която се отдава под наем. Междувременно напрежението се покачва и от борбата, която се води между Санта Клара и Сан Хосе за огромен терен от 835 000 кв. м, предвиден за офиси и търговски имоти.

В Пало Алто, където в момента се помещават много технологични гиганти, бе поставен мораториум за офис проектите в централната част на града.

Проектът на Facebook идва в отговор на нарастващата нужда от жилища в региона. Плановете на компанията са за комплекс, разположен на площ от 103 000 кв. м в подножието на офиса на компанията.

“На път сме да превърнем това място в такова за свръхбогати, в град на компанията“, казва Стив Шмит, бивш кмет на Менло Парк и част от групата, която се противопоставя на плановете на Facebook. „Ние искаме по-балансиран растеж за града“, добавя той.

По думите на Шмит плановете на компанията могат да помогнат на някои, но ще минат години, а дотогава дисбалансът работа – жилища ще продължи да расте. Към проекта Facebook планира и офис сгради. „Искаме първо да видим изграждането на къщите“, казва той.

Все пак градските власти подкрепят инициативата на Facebook. Рей Мюлер, член на групата, която застава зад проекта, казва, че това няма да доведе до решение на жилищните проблеми, но е стъпка към разрешаването им.

„Ако и други корпорации започнат подобни инициативи, това ще е голяма крачка“, добавя той.