Финансовият сектор в Япония бе сполетян от серия фалити на компании за недвижими имоти, което засили опасенията за бъдещето на японската икономика и даде отражение върху Фондовата борса в Токио днес, предаде ДПА.

Докато втората по-големина икономика в света бе пощадена от отрицателните последици на кризата с високо рисковите кредити subrpime в САЩ, нарастващите дългове на компании за недвижими имоти предизвикаха опасния сред японските банки и инвеститори.

Последните фалити бяха тази седмица на строителните компании Sohken Homes Co. и Sebon Corp..

Sohken Homes се обяви фалит, след като натрупа дълг от 33.89 млрд. йени (310 млн. д.), като изтъкна, че банкрути на други компании от сектора са довели до трудности при рефинансирането на дълга й. Нейните акции ще бъдат отписани от фондовата борса на 27 септември.

Най-големият фалит в сектора тази година бе на Urban Corp., която подаде молба за съдебна защита от кредитори този месец при натрупан дълг от 255.83 млрд. йени.

По данни на изследователската компания Tokyo Shoko Research, вълната от фалити е най-голямата от последните пет години.

Проблемите в сектора на недвижимите имоти в Япония произтичат от забавянето на икономиката и покачването на цените на суровините, но освен това роля играят и по-строгите правила за строеж.

Те бяха наложени от правителството миналата година, след като бе установено, че изграждането на жилищни сгради не отговаря на изискванията при земетресение.