"Отдавам под наем перфектен апартамент на суперизгодна цена - брокер Иван Иванов." Подобна обява в интернет може да звучи примамливо, но е много вероятно да е фалшива. Както и брокера.

Голяма част от офертите в интернет са неверни - рекламират апетитни, но несъществуващи имоти. Пускат се от реални брокери, но с измислени имена. Целта е да се привлече интересът на клиентите.

Това показват наблюденията на млада жена от София. Тя и приятелят й търсили апартамент под наем. Начинанието им отнело 2 месеца - от края на юни до края на август.

Ето на какво се натъкнали през това време.

Харесали апартамент на добра цена. Той се предлагал от брокер на име Петър Петров. Обадили се на посочения телефон. Оказало се, че посредникът е техен стар познайник.

Той се казвал по различен начин и ги водил преди време на оглед за друг имот. Обяснил, че въпросният рекламиран имот не е наличен, вече бил отдаден.

Съмненията на младата двойка са, че такъв въобще не съществува. Само се използват примерни снимки и описание, за да се привлича интересът на кандидат-наемателите, информира в. 24 часа.

Подозренията им се подхранват и от други подобни случаи, на които попаднали по време на търсенето си. Често виждали изгодни оферти, но когато се обаждали на изписаните телефони, никой не вдигал.

По-късно брокер им връщал обаждането, но от друг номер. Не се представял, не казвал и от коя агенция звъни. Само споменавал, че е търсен от този номер за обявата за апартамент, отново без да уточнява кой.

Разчита се на това, че клиентът е звънял на много посредници и лесно ще се обърка за кое жилище става дума в случая. Така лесно може да му се предложи друг апартамент - някой, който действително се отдава, а не онзи, който е рекламиран за примамка.

Дълго време следях офертите, докато намерим жилище, и забелязах, че няколко атрактивни обяви с едни и същи снимки се качват непрекъснато като нови, което пак е с цел привличане на интерес, разказа младата жена. Брокер й обяснил, че често не се публикуват реалните снимки от страх, че конкуренцията ще "открадне" имота и ще го предлага от свое име.

Друг недостатък на посредниците била практиката клиентите да се водят на огледи за жилища, които не отговарят на изискванията им. Двойката изрично казвала, че не иска първи, последен етаж и краен апартамент, но често се налагало да гледат точно такива.

Така губят и своето, и нашето време, смята младата дама. За едно посещение до такъв нежелан имот се наложило да плати такса оглед от 5 лв.

Често посредниците използвали и друг трик. Притискат клиента да вземе бързо решение с мотива, че трудно ще намери нещо по-добро в бъдеще.

Нова мода била и практиката да се иска капаро още при огледа. Брокерите съветвали клиентите си да носят достатъчно пари, в случай че го харесат, за да не го изпуснат.

Младата дама е на мнение, че комисионата на посредниците - по половин наем от двете страни, е висока. Тя дава пример с Лондон, където се вземали между 6 и 11% от наема.

В крайна сметка тя и приятелят й си спестили плащането на комисиона. След като близо 2 месеца търсили подходящ имот под наем чрез агенция, се принудили да пробват нов подход.

Пуснали безплатна обява в сайт с точно описание на желанията си. Няколко дни по-късно им се обадила собственичка на жилище с подходящите параметри. Тя ги харесала за наематели, те пък харесали имота. В края на миналата седмица младата двойка се настани в него.

Двустаен в София излиза до 300 евро на месец

Разнопосочни са тенденциите при наемите в София и големите градове на страната. Ако в едни квартали средните нива падат, в други има ръст. Различни са движенията и в зависимост от типовете апартаменти.

Тенденцията напоследък е, че продължава сегментирането на пазара. Така, както при част от имотите има ръст до 25%, при други има спад, достигащ до 28 на сто. С 14% са се повишили наемите на гарсониерите в столичния кв. Иван Вазов за година. 2-стайните и 3-стайните обаче са отчели понижение, съответно с 5 и 11 на сто, показват данните на imot.bg.

В Бъкстон най-малките апартаменти са скочили с 11%, 2-стайните - със 7 на сто, а 3-стайните са поевтинели с 4%.

Докато преди в даден квартал се увеличаваха наемните нива на всички типове имоти, то днес тази тенденция вече я няма. Явно водещ става типът имот, а не местоположението.

Ако се разглеждат жилищата по типове, то при тристайните се наблюдава по-масово спад, отчитат още от imot.bg. От една страна, не всички търсят толкова големи апартаменти, тъй като това води и до по-големи режийни месечни разноски. От друга - наемите са по-високи.

Въпреки това все още има отделни райони, където нивата при 3-стайните се доближават до 2-стайните. Това се случва в Люлин, Обеля и Хаджи Димитър например.

Като цяло обаче има разлика, достигаща до около 100 - 170 евро. Най-голяма като че ли е за апартаментите в района на Докторски паметник.

Иначе средната цена, на която в момента може да се наема 2-стайно жилище в София, варира от 170 до 350 евро на месец.

С леко повишение са всички типове апартаменти в Дружба 2 и Студентски град. Стабилни остават и наемите в Младост, Мусагеница, Яворов и центъра.

Едно от обясненията е, че в тези квартали интересът остава постоянен. Те са с удобен транспорт, добре развити услуги и близо до университети. Последното също оказва влияние върху интереса и върху цените. Най-голям спад в наемите пък има в Люлин-център.

В районите по линията на метрото също не може да се забележи категорична тенденция. Вероятно ефектът от пускането на новия лъч тепърва ще се отразява върху търсенето на апартаменти в райони около метростанциите, а оттам и върху наемите.

Възможно е обаче именно подземната железница да е изкачила Младост 1 до второто място при най-търсените жилища в София в момента. Миналата година кварталът е бил на трета позиция.

Най-предпочитана остава централната градска част. Напред в подреждането са минали още Дианабад, Изток и Студентски град. Вторият през миналата година - Лозенец, е останал шести.