Изпадналите в сериозни затруднения щатски гиганти в ипотечното финансиране Fannie Mae и Freddie Mac се сбогуваха с Нюйоркската фондова борса в края на вчерашната сесия.

С началото на търговията днес акциите на Fannie и Freddie ще започнат да се търгуват на извънборсовия пазар под символите FNMA и FMCC.

Министерството на финансите на САЩ наля 83.6 млрд. долара във Fannie и 61.3 млрд. долара във Freddie, за да покрие загубите по ценните книжа, обезпечени с ипотеки, а стойност трилиони долари, които двете компании притежават или са гарантирали. Тези помощни средства помогнаха на имотния пазар да стъпи на крака, но двете компании все още губят пари, като се очаква в следващите години загубите да са за милиарди долари.

Миналия месец щатската Федерална агенция за жилищно кредитиране (FHFA), нареди двете компании да бъдат делистнати от Нюйоркската фондова борса, заявявайки, че решението за това се дължи на ниските цени на акциите на двете компании, а не на някакви промени в състоянието на компаниите или техните перспективи.

FHFA и агенцията, която я предшестваше, контролират дейността на Fannie и Freddie от септември 2008 г., когато двете компании бяха поставени под тяхно попечителство.

Въпреки проблемите, Fannie и Freddie все още са основен източник на финансиране за ипотечните кредитори. Без двете компании кредитирането на купувачите на жилища щеше напълно да е спряло.

При затварянето на вчерашната сесия на Нюйоркската фондова борса акциите на Fannie поевтиняваха със 17% до 25 цента за брой, докато тези на Freddie губеха 5% до 34 цента.