Фасади на обществени сгради на стойност над 30 000 лева подариха на градовете Пловдив, София и Габрово организаторите на конкурса „Нарисувай ми стена“. Художниците са рисували общо повече от 28 дни и са прекарали над 170 часа на вишка.

Амбицията на организаторите е да превърнат конкурса в ежегоден, като през пролетта на 2017 г. ще се анонсират условията на следващото издание. Плановете са и повече градове от страната да имат възможност да участват с фасади – водят се разговори с общини.

Реализираните проекти са: Габрово - проект „Сред съня на въображението“ на Виктория Георгиева MOUSE (ЦДГ Мики Маус завършена за 7 дни). Пловдив - проект „Мимикрия“ на Алекси Иванов (СОУ Св. Софроний Врачански завършено за повече от 15 дни непрестанна работа). София проект „Вековна гора“ на Албена Цонева и Костадин Кокаланов (културен център в Люлин реализиран за 6 дни).

Проектите може да видите тук.

В духа на конкурса Цвят на годината, чийто фаворит съвпадна с избора на художниците, най-използваните цетове в проектите са синьо, синьо-зелено и зелено. За 2016 г. за цвят на годината в България беше избран от над 400 дизайнери цвят нептун (комбинация от синьо и зелено).

Интересни моменти от процеса на изработка, както и реакцията на местните общности може да видите във филмчето за проекта тук.

34 проекта на художници от цялата страна кандидатстваха за възможността да украсят 4 знакови сгради в София, Пловдив, Пазарджик и Габрово. Партньорската инициатива е на Сдружение Трансформатори и Оргахим АД – Русе.

Платформата “Нарисувай ми стена” подкрепя реализирането на художествени решения за обществени градски пространства и интериори на обществено значими сгради в цялата страна.

Снимки: narisuvai.bg, Виктория Георгиева MOUSE