Фонд Имоти АДСИЦ (бивш БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ) е подписал на 7 юли предварителен договор с Европейския Парламент предварителен договор за продажба на имота на фонда, находящ се в София на ул. „Г. С. Раковски" № 124. Това се вижда от съобщение на Фонд Имоти.

Да припомним, че Ивайло Калфин съобщи от личния си сайт в началото на тази година, че европейските институции ще се преместят в нова сграда в София, след като бюджетната комисия на Европейския парламент разреши подписването на нотариалната сделка. Тогава той визира сградата на фонда на ул. „Георги Раковски" 124.

По първоначална информация покупката се очакваше да бъде приключена до края на март, като за договорна цена се спряга сумата от 9 млн. евро.

„За сградата на ул. "Г. С. Раковски" сме в преговори за продажба, като се надяваме до март да подпишем договор", заяви Веселин Генчев, изпълнителен директор на Фонд Имоти, за Profit.bg през януари. "Ако бъде постигнато споразумение, до август може да бъде приключена сделката, което би позволило да бъдат платени задълженията на фонда към изпълнителя и част от дълга към NBG", уточни тогава той.

Срещу 9-те млн. евро евроинституциите се сдобиват с имот от малко над 2 523 квадратни метра, с офиси, приемни помещения и подземен паркинг. В новата сграда ще се поместят представителствата на парламента и на Европейската комисия. В нея ще има кабинети за евродепутатите и за еврокомисарите, посещаващи страната.

Европейският парламент пусна обява за покупка на недвижим имот в София през август 2009 г. На нея са отговорили 22 инвеститори, сред които са избрани 7. Бизнесцентърът „Раковски" е бил предпочетен заради централното си разположение, подходящия размер, както и заради откритостта му, която ще позволи Европейската къща да бъде посещавана от повече граждани. Модерната архитектура, привличаща окото също е изтъкната сред мотивите за избора.

Акциите на Фонд Имоти затвориха днешната борсова сесия на исторически минимум от 0.128 лв. за лот.