Фондове, листнати на лондонската борса, имат проекти за 1 млрд. евро в Румъния

1420
Фондове, листнати на лондонската борса, имат проекти за 1 млрд. евро в Румъния

Шестте инвестиционни фонда, листнати на AIM пазара на лондонската фондова борса, които оперират и в Румъния, в момента имат повече от 30 проекта на обща стойност 939.5 млн. евро в Букурещ и други 10 града в стараната, информира румънската преса.

Инвеститорите (Dawnay Day Carpathian, Fabian Romania Property Fund, Equest Balkan Properties, North Real Estate Opportunities Fund и двата фонда, управлявани от Charlemagne Capital - European Convergence Property Company и European Convergence Development Company) оперират на всички сегменти на имотния пазар и най-вече на този на търговски и офис площи.

Най-важните инвестиции, направени от тези фондове са в областта на изграждането на шопинг центрове, където десетте проекта на фондовете са на обща стойност 523.5 млн. евро. От тях се откроява търговският комплекс в Сибиу, който North купи за 82.7 млн. евро миналата година. В момента компанията оценява имота на 95.8 млн. евро.

„По отделно тези инвеститори не са толкова големи, индивидуалните им портфолиа са от по около 200 млн. евро. Заедно обаче те са от голямо значение за вътрешния пазар и са най-активните на него след Immoeast,“ каза Богдан Георгеску, партньор в консултантската компания Colliers.

Проектите на английските компании са съсредоточени предимно на офис сегмента, където в момента се развиват 15 проекта на обща стойност 263.85 млн. евро.

Най-важните проекти в ръцете на британските инвеститори са Cubic Centre на Fabian, който в момента се строи в Пипера (60 млн. евро) и Millennium Business Center, близо до фондовата борса на Букурещ, на компанията Charlemagne, преоценена на повече от 50 млн. евро.

„Приходите на вътрешния пазар на страната са все още високи и тези фондове ще започнат да продават веднага щом пазара покаже достатъчна стабилност. Това ще се случи след около две-три години, когато печалбата на сегмента на офис и търговски площи ще бъде 6%,“ казва още Георгеску.

Тези инвеститори са избрали проекти, при които печалбата е по-висока от средната за пазара. Печалбата по техните проекти може да достигне до повече от 9% в някои случаи. Акционери в тези дружества са не само британски компании, но и големи финансови групировки като Ерсте и Дойче Банк.

„Не мисля, че тук става въпрос за апетита на британските инвеститори, а за апетита на фондовете, които оперират на лондонския финансов пазар, където са повечето международни частни и институционални инвеститори“, обяснява Джордж Телеман, партньор в Equest investment fund.

Equest притежава девет имота в Румъния, три от които са в процес на строеж. Общата им стойност ще бъде 164.8 млн. евро при завършването им. Някои от фондовете работят заедно със строителни компании като Asmita Gardens, и New Town в изграждането на жилищни комплекси, а също и на логистични проекти като Bucharest West Logistics Park, или автомобилни паркове (Europark Car Park).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg