Заможни французи купуват на ден по 5-6 луксозни имота в елитните квартали на Брюксел, съобщиха белгийски медии.

Това потвърждава очакването, че предизвикалите неотдавна медиен шум действия на най-богатия французин Бернар Арно не са изолиран случай.

Макар Арно да обясни, че желанието му да получи двойно гражданство не е свързано с прехвърляне на капитали извън обсега на френските данъчни власти, белгийските медии разкриха, че от дълго той е собственик на луксозен имот в белгийската столица.

В категорията "лукс" попада имущество на стойност над половин милион евро, уточнява bTV.

Тенденцията французи да прехвърлят капитали в Белгия се наблюдава ясно след избирането тази пролет на президента Франсоа Оланд, който обеща да наложи данък от 75% на доходи над един милион евро.

Най-елитната агенция за недвижими имоти в Белгия съобщава, че оборотът й за миналата година е бил 134 млн. евро и това е една пета от пазара в страната.

Представители на имотната агенция уточняват, че напоследък се налага да прекарват половината от работната си седмица в Париж за срещи с клиенти.

По данни от френското министерство на икономиката, миналата година 800 състоятелни французи са напуснали родината, като са придобили имущество в Брюксел, Лондон или Ню Йорк.

В началото на този месец Бернар Арно, собственик на компании за луксозни стоки, обясни искането си за белгийско гражданство с "чувствителен проект", по който работи.

Той уточни, че възнамерява да продължи да плаща данъците в родината си. Състоянието на предприемача се оценява на 27 млрд. евро.