Пазарът на недвижими имоти във Франция започна да показва все повече знаци за забавяне, въпреки че досега оставаше встрани от негативното влияние на кредитната криза в САЩ, пише PropertyWire.

Според данни на кредитно-застрахователната група Euler Hermes, фалитите сред фирми в сферата на недвижимите имоти във Франция са нараснали с 28% през първото тримесечие на тази година.

Строителната компания Nexity, която е една от лидерите на френския пазар, изрази сериозни притеснения относно своята годишна печалба и обяви, че е замразила почти една трета от всичките си проекти от началото на годината.

Според прогнози около 180 хил. души в сектора на недвижимите имоти могат да загубят работа в период, когато безработицата в страната расте бързо.

Тежка криза в строителния сектор ще изправи страната пред много сериозен проблем, става ясно от изявление на президента Никола Саркози.

Секторът представлява над 6% от икономиката на Франция. Досега той а показваше стабилност, като жилищните кредити най-често бяха с фиксирана лихва, позволяваща на собствениците да предвидят разходите си, и просрочените ипотеки са рядкост.

Цените на жилищата във Франция се повишиха с цели 210% за периода 1995 -2008 г., споделят специалисти.