За френския строителен сектор 2007 г. се очаква да завърши успешно - да запази натрупаната инерция с растеж до 2.7%, с изключение на проектите за реновиране и саниране в частния сектор, където ръстът ще остане около 1.5%.

Миналата година беше много успешна, като растежът достигна 5% и жилищата се увеличиха до рекордните 436 хил. броя. Това се случва за първи път от 27 години, като ръстът на нежлищното строителство също значително нараства с 13.5%.

Продължаващият растеж, контролираната стабилна среда и нарастващите инвестиции за последните 8 години превръщат френския пазар в един от най-големите в ЕС. По размер той наподобява британския – 98 млрд. евро, или приблизително 8% от БВП на страната.

Пазарът е доминиран от вътрешното потребление, което осигурява 60% от цялата продукция. Повече от половината от бизнеса се извършва в северната част на страната, включително Париж. Заетите в този отрасъл са близо 2.75% от населението, или 1.64 млн. души.

В началото на 2007 г. фирмите обявиха достатъчно обществени поръчки и затова намирането на кфалифицирани кадри и качествени строителни компании е трудно, коментират специалисти.

Наличието на свободни кфалифицирани кадри е проблем за Франция, на фона за прогнозите за създаване на нови 20 хил. нови работни места.

Този проблем е всеобщ за цяла Западна Европа, като само за миналата година разходите за персонал са нараснали с над средния инфлационен процент.

Френският строителен сектор е доминиран от две от най-големите компании в сектора в света - Vinci и Bouygues, и от малък брой национални играчи. Те са изградили много местни структури с цел засилване на тамошното присъствие и участие в по-малки проекти. Големите компании имат вече изградени схеми за качествено снабдяване и за малките е много трудно да пробият при големите търгове.

Сред проблемите на френската икономика през последните години са ниският икономически ръст, високият държавен дълг и безработицата. Като други проблеми се сочат ниската конкурентоспособност и високите данъци. Основните икономически предизвикателства пред страната са острият дефицит на потреблението и ниският ръст на новите работните места.

Въпреки това френската икономика е една от най-развитите и конкурентни икономики в света. Страната е най-големият вносител за Европа и втората дестинация в Евросъюза за чужди инвестиции, след Обединеното кралство.