Кризата на пазара на недвижими имоти започва да се отразява в една или друга степен на всички страни в Европа.

Във Франция, бумът на жилищния пазар продължи повече от 10 години, като цените на имотите и търсенето отчитаха почти непрекъснат ръст, пише Financial Times.

Според последните данни от различни изследвания на пазара, а и от мненията на анализатори в сферата се очаква това да приключи в най-скоро време, а може би и до края на тази година.

Очакванията и прогнозите за спадане в цените на имотите и понижение в търсенето се увеличават непрекъснато. Според данните от началото на тази година, цените на жилищата са се понижили с около 2%, като сериозен спад е регистриран и броя на сделките с имоти.

Понижението при общия брой сделки с имоти от началото на тази година е с около 8%, в сравнение със същия период на предходната, и с около 12.7% спрямо 2006. Това е най-големия регистриран спад за период от 10 години насам, става ясно от данните.

За съжаление, доста голям спад в общия брой сделки с имоти е бил регистриран за периода и във френската столица Париж, която е доста голяма част от общия пазар на недвижими имоти в цяла Франция. Цените на жилищата там са отчели най-ниското си повишение от 6 години насам, сочат официалните данни.

Понижение в цените на жилищата е регистрирано и в другите големи градове на страната. В различните региони обаче процентите доста се различават, но като цяло закупуването на имот или парцел във Франция става все по-трудно.

Прогнозите на голяма част от специалистите в сектора са, че цените на жилищата във Франция ще продължат да се понижават като ще достигнат около 4% в края на тази година.