Второто по-големина летище във френската столица Париж – „Орли“, представи своите планове, предвиждащи около една трета от необходимата му енергия за затопляне да бъде геотермална, съобщава изданието inhabitat.

С подобни планове „Орли“ става първото летище в Европа, което предвижда да осигурява по-голямата част от необходимата си енергия по напълно природосъобразен начин.

Стойността на инвестицията е около 17 млн. долара, като се очаква въглеродните емисии, които летищният комплекс изхвърля в атмосферата, да бъдат намалени с над 7 000 тона годишно.

Според плановете инсталирането на съоръженията и системите, осигуряващи този вид енергия, ще приключи до 2011 г.

В програмата обаче е заложено развитието на идеята за чиста енергия в много по-дългосрочен план, като се предвижда енергийната ефективност на „Орли“ да бъде повишена с 20% до 2020 г. и с 40% до 2040 г.

Летището е второто по заетост във Франция и идеята за осигуряване на екологично чиста енергия за отопление е превъзходна, смятат от градската управа на Париж.

В последните години идеите за така наречените "зелени сгради" стават все по-популярни заради увеличените тревожни доклади за глобалното затопляне.

Много строителни компании по целия свят започват да се ориентират в изграждането на такива сгради, които в следващото десетилетие ще стана едни от най-популярните, категорични са редица специалисти в сферата.