Планината Хуаншан – Жълтата планина, в Източен Китай е свещено място за китайците от времената на династията Цин. Според легендата, когато първият император на Китай Хуанди (Жълтият император) остарял и решил да преотстъпи престола на младия си наследник У, той тръгнал на път с двама даоиски учители, за да открие тайната на безсмъртието. След дълго обикаляне стигнал планината и възхитен от върховете, които пронизват облаците, решил да останат тук. Според легендата императорът живял в Хуаншан 120 години.

Именно в това поетично и много живописно кътче от Китай компанията MAD architects планира да построи уникално селище за хора, които искат да живеят в хармония с природата.

Горното село Хуаншан“, както го наричат дизайнерите, ще се състои от сгради с оригинална конструкция. Всеки дом ще е пирамида от наложени една върху друга конструкции със заоблени ъгли.

Цялото село ще се състои от 700 жилища, както и хотел и съответните удобства.

За строителството ще се използват местни материали, а селото ще бъде снабдено със съвременна, високотехнологична инфраструктура.

Основателят на компанията Ма Янсун поясни, че в основата на дизайна са високата поезия и тънки материали. Той описа Хуаншан като тайнствено място, подобно на древната китайска живопис, в която водещо е въображението, а не реалността.

Това не е единственият оригинален проект на архитектурната компания. Както вече ви разказахме, тя реализира проект за хотел Sheraton, образуващ пръстен над езерото Тай в Китай.

Вижте още:Най - впечатляващите сгради на 2012 година