В някои страни има държавна политика с цел стимулира закупуването на жилища в конкретни райони. Собствеността на жилище ограничава много мобилността.

Ако говорим за САЩ, неслучайно работната ръка е толкова мобилна и неслучайно пазарът на имотите, които се дават под наем, е много по-голям и хората много по-лесно се местят със семейството си, заяви Георги Димитров, директор „Консултантски услуги и оценки“ в MBL/CBRE, по време на финансовия форум "Шумът на парите".

Ако си решил да оставаш тук, най-вероятно ще си купиш жилище в София, защото така или иначе ще пътуваш по половин или един час в пиков трафик.

По отношение на офис пазара, големите компании предпочитат да наемат по редица причини. При тях това основно е обосновано от това защо те идват тук. Работната ръка не е много скъпа, все още успяват да намират квалифициран персонал, данъците са ниски и на пазара се появява добър продукт, което означава офис сгради, които са ефективни и отговарят на техните нужди.

София и България продължават да не са най-апетитният пазар за международните инвеститори, които са с фокус към жилищния пазар. Това не означава, че няма такива, които са напазарували земя. Тя стои без някакви тежести, включително в южните райони на София, и то земи с доста голям обем. Просто те са малко по-консервативни. Те не стрелят на сляпо и при тях мащабите са доста по-големи, посочи Димитров.

Българинът все още не иска прекалено много да пътува до работа. Повечето българи все още не биха искали да пътуват по 30 - 40 км в едната посока, дори инфраструктурата да е налице.

За международните инвеститори има определени изисквания за възвръщаемост и размер на инвестициите. За тях няма логика да правят много малки проекти. За да правят много големи проекти, пък трябва търсене и пак стигаме до търсене и предлагане.

Ако има достатъчно търсене за такъв тип проекти и жилища, шансовете се увеличават.

На 1 юни ще се проведе и вторият ден на форума Шумът на парите. Очаквайте 20 лектора в трите панела: Банки и небанкови финансови институции, Бъдещето на технологиите и Икономиката на България.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.