"Гардънс груп" планира да реализира пет жилищни проекта у нас, като инвестициите ще надхвърлят 440 млн. евро, съобщи управителят Моше Ахирон. В четвъртък беше направена първа копка на втория жилищен комплекс, който ще построи групата. Той се нарича "Бистрица гардънс", като стойността на му се оценява на 9.2 млн. евро, съобщават от в. Дневник.

Комплексът от затворен тип е разположен в центъра на село Бистрица, на 6 км от София. Състои се от 52 разнотипни еднофамилни къщи, разположени в парцели от 408 до 700 кв. м. Всяка къща притежава собствен двор и гараж за два автомобила. Разгънатата им застроена площ варира от 226 кв. м до 375 кв. м.

Комплексът ще има детска площадка, СПА център (джакузи, парна баня, сауна) и фитнес. Инвеститорът ще осигурява управление и поддръжка на комплекса - 24-часова охрана, почистване на общите площи, техническо обслужване на всички системи и инфраструктурата на проекта. Цените на къщите са в диапазона от 240 хил. до 380 хил. евро. Четири къщи вече са продадени, а шест са запазени.

Инвеститор на проекта е "Бистрица гардънс". Дружеството е собственост на регистрираната на Вирджинските острови компания "Гардънс уърлдуайд холдингс" с 91%. Другият акционер е българската фирма "Мовако". Строител на комплекса е "Линднер България". Архитектурният проект е дело на арх. Атанас Панов и компанията му "ЛП консулт". СИБанк предлага преференциални условия за ипотечни кредити при покупка на имот в комплекса.

Другият реализиран проект на групата е "София гардънс" в столичния квартал "Лозенец", чиято инвестиция възлезе на 7.2 млн. евро. В момента текат административните процедури по регулацията на парцел от 150 дка в село Лозен за изграждането на "Лозен гардънс". Планирано е жилищният комплекс да има 124 семейни къщи.

Инвестицията се оценява на 22 млн. евро. Най-големият проект, чиято инвестиция възлиза на 400 млн. евро, е "Гардънс сити". Той ще бъде изграден върху терен от 600 дка, като освен жилищните сгради ще има офиси, търговски центрове, спортен комплекс, училище и детска градина, поясняват още от Дневник.