Високите цени и общата финансова нестабилност насочиха интереса на купувачите на имоти към по-малките апартаменти. Това сочи анализът на Адрес Недвижими имоти на база реално сключени сделки за изминалите летни месеци - юни, юли и август.

Покупките на гарсониери през това лято в София са се увеличи със 17%, в сравнение със същия период на миналата година. За сметка на това обаче намаляват сделките с двустайни апартаменти, които са спаднали от 50 на 28% от общия обем. Сравнително постоянен остава делът на тристайните жилища, който е спаднал само с три пункта.

Промяната в предпочитанията на купувачите е продиктувана от няколко натрупващи се през последните месеци фактори. Първият и основен е последваната от промяната на банковите лихви световна икономическа криза, в съчетание с по-високата инфлация и покачването на цените на горивата. Това накара голяма част от потребителите да действат по-премерено и да внимават да не надхвърлят своите финансови възможности.

Втората причина е във възрастовата характеристика на купувачите. През този период те са били предимно млади хора на възраст от 18 до 35 години. За голяма част от тях това е първо жилище, което купуват с помощта на ипотечен кредит. В съчетанието на тези два фактора се крие причината през последните три месеца маломерните жилища да изпреварват като процент двустайните апартаменти.

Защото изборът на апартамент е предопределен от финансовите възможности и възможността да се подсигури заемен капитал от страна на банката. При по-трудния и по-скъп достъп до банкови кредити потребителите разполагат с ограничени възможности за финансиране и избират по-малко жилище за по-малка сума.

Тенденцията за ръст на сделките с едностайни апартаменти отчита и пазарът във Варна. От юни до август 2008 г. гарсониерите са 22% от сделките, сключени чрез Адрес Недвижими имоти, докато през миналата година са били 13%. Слабо увеличение се наблюдава при тристайните апартаменти, където ръстът е 5%. Двустайните апартаменти бележат спад в общия брой сделки в града, който е в рамките на 17%.

Сделките с едностайни апартаменти в национален мащаб нарастват от 14% през лятото на миналата година, до 17% през този сезон. Три процента е и ръстът при тристайните апартаменти, които през 2007 г. са били 30% от сделките, а през тази 33%. Двустайните апартаменти намаляват с близо 8%, като достигат 46 на сто от броя сделки през това лято.

Мъжете са преобладаващата група купувачи в страната през летния сезон не само тази година, но и през миналата. Техният брой нараства през 2008 г. с 1% и достига 52% от общия брой купувачи. За сметка на това, жените намаляват като купувачи на имоти от 49% на 48%, макар че практиката показва, че те имат решаващата дума за избора на жилището.

Не навсякъде у нас обаче дамите са малцинство от купувачите на апартаменти. В Благоевград, например, те са повече от мъжете-купувачи и водят с близо 18%. Подобна е ситуацията във Видин, Бургас, Пловдив и Русе.

През това лято се забелязва и увеличение на интереса към покупка на жилище от по-младите българи. С 5% са се увеличили покупките на жилища от хората на възраст 26-35 години. Възрастовата група от 18 до 25 години съставляват 9% от купувачите през това лято, което с 2% повече от миналото. Без промяна остава броят купувачи на възраст от 36 до 45 години - 27%. За разлика от тях, намаляване на интереса има от страна на българите на възраст над 46 години.

Очакванията на анализаторите от фирмата са, че през следващите месеци пазарът ще се движи от един основен фактор – достъпът до финансиране. Решенията на банките за финансиране на сектора, като цяло, и офертите към физическите лица, купувачи на жилища, ще предопределят развитието на пазара през месеците до края на календарната година.

Източник: БГНЕС