Гърци влагат стотици милиони евро в недвижими имоти в чужбина, съобщават медиите в южната ни съседка. Най-търсени са имоти в британската столица Лондон.

Данните показват, че от 2009 г. досега гърци са купили къщи в Лондон на стойност от 300 хиляди до луксозни вили от 3 до 20 млн. евро.

Политици, банкери, корабособственици, лекари, адвокати, а също и държавни чиновници, са най-добрите клиенти на чуждестранните компании за недвижими имоти, базирани в британската столица.

Покупко-продажбите стават при пълна дискретност. За целта се използват офшорни компании или се купуват къщи и акции от фирми за недвижими имоти на имената на роднини.

Жаждата за пазаруване се вижда и от официалната статистика - спестяванията на гърците са предимно в къщи в Лондон за последните шест месеца, съобщи ТВ7.

Според неотдавнашно проучване, търсенето на имоти от южните ни съседи е нараснало с 50 на сто, в сравнение с миналата година, като по този показател те изпреварват французи, испанци и италианци.

Финансовите власти в Атина издирват 600 гърци, закупили скъпи имоти в Лондон, за да установят дали парите им са дошли от законна дейност и дали са регистрирани в данъчните им декларации.