14 столични района имат увеличени данъци. Без никой да даде обяснение, жителите на "Горубляне", "Младост", "Дружба" и още над десет столични района получават по-високи сметки за дължими общински данъци за 2011 година.

Общината намерила хитър начин да вдигне данък "сгради" без предупреждение. Кметството прави данъчни оценки на имотите на базата на пет категории райони. Първа категория са най-елитни райони, докато пета са най-неуредените.

Общината е вдигнала категорията на 14 района и така някои софиянци рязко за заживели в по-елитен квартал. Поне на документи. И без да има повишение на данъчната ставка, хората плащат повече. Бившето село Горубляне, сега квартал на София е един от 14-те района повишили статута си. Но само формално.

"Горубляне" е било в четвърта зона до 2010 г., но част от него сега рязко е повишила качеството си на живот, според общината, и вече е втора. По-елитно, според общината, са заживели и жителите на "Младост" 2,3 и 4. Те са приравнени по зона с "Младост" 1, въпреки, че нямат метро, а стигането до първи микрорайон им отнема повече отколкото от "Младост" 1 до центъра. За разлика от "Горубляне", в "Младост" 2,3 и 4 има някакво подобрение - строи се велоалея.

Не може да се направи на тъмно повишаване на цените или на зоните таксите, данъците в София. Това заяви в студиото на предаването "Тази сутрин" заместник-кметът на Столична община Минко Герджиков. Мога сега да гарантирам, че Горубляне, например остава в четвърта зона и никой няма да плати повече.

Данък "сгради" се използва за изграждане на инженерната инфраструктура на нашия град.

Този данък се изчислява по една занижена данъчна оценка и е от 10 до 15 пъти по-нисък от размера на данък сгради в Европа. Зонирането има много важно значение, тъй като то трябва да отрази цената на района, в който се намира жилището. От 1998 година имаме много сериозна промяна в цените на жилищата в различните райони, допълни той.

Тъй като решението на Столичния общински съвет дава възможност пограничните места да минават към по-ниската зона, данъците на хората бяха преизчислени и те ще платят толкова, колкото и миналата година.

Такава голяма промяна се прави за първи път от 1991 година и грешки може да има, обясни той.

Вече десетки пъти обяснихме, че целия декември и януари сме обсъждали въпроса. Смятате ли, че ако някой беше открил трикове и скрито повишаване, нямаше да ги обвини - влизаме в данъчна кампания, все пак. Зонирането има много важно значение, защото то трябва да отрази цените на жилищата в района.

Няма логика в "Младост" 1 и "Младост" 1-А да плащат за втора зона, а в Младост 3 и 4 да плащат за четвърта зона. Помислете къде е са най-големите инвестиции в града. Пари се влагат именно в тези квартали - там е Бизнес парка, минава и метрото, допълни зам.-кметът.

В "Младост", за двустаен апартамент, за четвърта зона са се плащали 56 лева, сега става 84 лева - 50% е увеличението. От трета във втора зона, от 84 става 100 лева - 20% увеличение Няма случай в който столичани да е получил 100% по-висок данък "сгради", заяви Герджиков.

Нашият бюджет е открит - всяка година ние подлежим на проверка. С тези средства ще направим инвестиции в инфраструктурата. Бюджетът се е увеличил четири пъти откакто аз го съставям, а имено от 2003 година, посочи той и попита: "ако ние харчехме парите на тъмно, смятате ли, че щяхме да получим европейско финансиране".

Осем процента от районите са минали към по-високо зониране. Ако има данъци, увеличени с повече от 50% сме готови да ги преразгледаме. Когато се прави оценка има значение конструкцията на сградата, има детайли, от които зависи формирането на данъка, обясни още зам.-кметът.

Източник: бТВ