Общият обем на инвестиционните сделки в търговски имоти във Великобритания, Германия, Италия, Франция, Испания и Холандия за първите 9 месеца на годината възлиза на 8.1 млрд. евро, сочат данни на Jones Lang LaSalle.

Това е приблизително половината спрямо обема за същия период на миналата година, който бе 15.6 млрд. долара. В изследването са включени данните за инвестиционните сделки с търговски центрове, ритейл паркове и аутлет центрове на пазарите на страните в Западна Европа.

Най-активните пазари се оказват Германия и Италия, където през третото тримесечие са сключени 63% от всички сделки.

Двете най-големи сделки през лятото са в Германия: продажбата на търговския център Their-Gelande в Дортмунд от строителния предприемач ЕСЕ на фондът Hamburg Trust за 225 млн. евро, както и придобиването на търговския център Mercado в Хамбург от Union Investment за 164 млн. евро.

Няколко други по-мащабни сделки са били сключени през третото тримесечие в Холандия, като общата им стойност достига 145 млн. евро.

Според доклад Jones Lang LaSalle делът на инвестициите в търговски центрове продължават да се увеличават през 2009 г. и възлиза на 72% от общия обем за първите три тримесечия, в сравнение с 60% спрямо същия период на 2008 г.