Германската компания ЕЦЕ (ECE), собственост на известната фамилия Ото, ще изгради съвместно с българския си партньор "ГТМ - Ангел Балевски", модерен търговски и жилищен комплекс в София. Проектът "Европа парк София" ще бъде изграден поетапно за седем години, като инвестициите се изчисляват на 500 млн. евро, съобщи Красимир Дачев, председател на съвета на директорите на групата "Балевски", цитиран от в. Дневник. Проектът получи сертификат първи клас, който беше връчен на управителя на "ЕЦЕ - България" Хенри Кьотер и на Красимир Дачев от изпълнителния директор на агенцията за инвестиции Стоян Сталев в края на миналата седмица.

"Европа парк София" ще се изгради върху 125 декара от територията на бившия каростроителен завод "Балканкар Средец", като проектът ще се изпълни на два етапа. През първите три години ще бъдат завършени 40-етажният небостъргач "Европа тауър София" плюс търговския център. Международно жури е избрало за проектант на кулата германското архитектурно студио НРР Hentrich-Petschnigg and Partner KG от Дюселдорф. "Европа тауър" със своите 40 етажа и височина над 180 метра ще бъде най-високата постройка в страната, което ще я превърне в нова забележителност на столицата, обясни Хенри Кьотер. Инвестицията за първия етап възлиза на 288 млн. лв. и освен небостъргача, в който ще се помещават офиси на различни компании, ще се изградят още магазини и други търговски обекти плюс прилежащата инфраструктура. Проектът предвижда и изграждане на приблизително 3 хиляди места за паркиране. Втората фаза включва строителство на жилищни сгради, допълнителни офисни площи, хотел и развлекателни обекти с обща площ близо 250 000 кв. м. Целта на инвеститорите е да управляват комплекса подобно на центровете, които са изградили и в други европейски държави, пише още Дневник.


ЕЦЕ групата е базирана в Хамбург и се занимава с инвестиране, развитие, проектиране, строителство, лизинг и управление на големи търговски комплекси. Създадена е от Вернер Ото през 1965 г. В момента ЕЦЕ управлява 90 търговски центъра в Европа и е лидер в този сектор. Подобни центрове действат в Германия, Полша, Унгария, Турция, Гърция, Чехия, Австрия и Катар. Компанията управлява над 9 хиляди магазина с обща търговска площ около 2.7 млн. кв. м. Годишните им обороти надхвърлят 10.4 млрд. евро. В процес на изграждане са още 22 нови големи търговски обекта в Европа.