Markthal Rotterdam е покрит пазар с формата на гигантска арка, проектиран от холандските архитекти от MVRDV. Той се намира в центъра на Ротердам. Построяването на тази невероятна сграда отнема пет години.

Днес тя предлага на своите клиенти отворен пазар на храни с 96 сергии за пресни продукти. На долния етаж пък са разположени още 15 магазина, а във вътрешността на арката – 8 ресторанта.

Освен това в сградата има 228 апартамента с 1200 паркоместа, което прави цялата структура до известна степен и самостоятелна жилищна единица.

Най-уникалната част от Markthal Rotterdam е стенописът, който покрива неговата арка. Той е разположен на площ от един хектар и е отпечатан върху перфорирани алуминиеви панели, които са прикрепени към акустични панели за контрол на шума.

Архитектите са го нарекли „Рог на изобилието“, като на него са показани големи изображения на продукти, които могат да бъдат закупени от пазара, както и цветя и насекоми, създадени по подобие на холандски натюрмортни майстори от 17 век.

Гигантски остъклени стени във всеки край защитават пазара от студено и влажно време, закачени върху стоманени кабели.

Балконите на апартаментите са разположени по стените на сградата, с изглед към историческия център на града и към река Маас. Обитателите на Markthal Rotterdam виждат и какво се случва във вътрешността й с помощта на квадратни прозорци във вътрешните стени.

Вижте още: 7 от най-интересните пазари в света

Апартаментите и мезонетите, които имат от две до пет спални, се продават и отдават под наем. Те се намират в горните девет етажа на сградата, а долните два етажа са заети от търговски обекти.

Стълбището в центъра на пазара, наречено Стъпала на времето, показва постоянна експозиция за историята на храни и предмети, намерени по време на разкопки на мястото.

Очаква се Markthal Rotterdam да привлича между 4.5 и 7 милиона посетители годишно.