Гладът за лукс повишава цените на недвижимите имоти в Букурещ до 6000 евро за квадратен метър, пише днес в. "Адевърул".

Строителството на къщи за богати хора навлиза в нов етап, тъй като пазарът на луксозни недвижими имоти едва сега започва да узрява, посочва пред изданието генералният директор на агенцията за недвижими имоти Колиерс Интернешънъл Богдан Джорджеску. Години наред в Румъния се строеше в малки мащаби, докато сега идва времето на големите проекти от типа на този в Бъняса.

Опитът досега показва, че цената се определя от продавачите, тъй като купувачите на луксозните имоти са поставени в условия на конкуренция. Това води и до повишаване на цените.

От догодина, с напредването на големите проекти, цената може да достигне 6000 евро за квадратен метър, прогнозира Джеорджеску.

Той посочва, че в момента цените на луксозните имоти в Румъния се движат между 2500 и 4000 евро за квадратен метър и обръща внимание, че в Полша цените вече са достигнали 8000 евро за кв.м.

Директорът по продажбите на компанията Бъняса Резиденциал Алин Негулеску също е на мнение, че пазарът на луксозни жилища в Румъния едва сега започва да се очертава. По думите му центърът на Букурещ и северната част на града (където е Бъняса) ще се превърнат през следващите години в "районите на букурещкия лукс, благодарение на чуждестранните и румънските инвеститори".

Негулеску посочи, че в първата си фаза проектът Бъняса е адресиран към семейства с доходи от минимум 4000 евро.