Глобалният пазар на офис площи се възстановява от негативния тренд, отчетен през 2009 г., до положителен ръст на наемите през 2010 г., сочат последните данни на Cushman & Wakefield - най-голямата частна консултантска компания за бизнес имоти в света, чийто стратегически партньор за България, Сърбия, Македония и Косово е Forton International, съобщават от компанията.

Повишеното търсене в резултат на активизирането на бизнеса се отразява в покачване на наемните нива във все повече държави.

Възстановяването е водено от страните от Тихоокеанска Азия, където имаме ръст на наемите през годината с 8%. Хонконг, най-скъпият глобален пазар, и Пекин отбелязват най-значими покачвания съответно с 51% и 48%.

Консултантите от Cushman & Wakefield отчитат ръст на наемите в Европа.

Възходящата тенденция се води от Лондон, където City и West End регистрират най-голямото покачване през годината и същевременно спад на предлагането. Най-скъпата европейска локация и съответно втора в глобален мащаб е лондонският West End - западната, аристократична част на британската столица. Москва се нарежда на второ място в Европа и на 7-мо за света.

На американския континент с изключителен ръст от 50% Рио де Жанейро и силният подем на Ню Йорк дърпат региона напред през 2010 г. Тези два града са и най-скъпите за наем на офиси в двете части на Америка и се нареждат съответно 4-ти и 5-ти в глобален мащаб.

"Подобно на влиянието, което имат нарастващите цени на храните и на стоките от първа необходимост, така и по-високите нива на наемите на офисите са все по-важен глобален фактор, с който бизнесът трябва да се съобразява", коментира Бари Дейдид от Cushman & Wakefield European Research Group. Според него разходите за поддържането на офис под наем в световен мащаб ще продължат да се покачват.