Ръководителят на ипотечните операции на втората най-голяма банка в САЩ вчера беше заобиколен от гневни кредитополучатели, след като покани клиентите на банката да говорят с него, ако имат опасения, че домовете им ще бъдат иззети, информира Reuters.

Ръководителят в JPMorgan Chase е присъствал на изслушване пред Конгреса на САЩ, когато един от конгресмените го попитал към кого трябва да се обърнат получателите на ипотечни заеми, ако смятат, че служителите на банката не им помагат да запазят жилищата си.

"Да дойдат при мен," отговаря Дейвид Лоуман, главен изпълнителен директор на ипотечните операции на JPMorgan Chase, на въпроса на Демократа от Масачузетс Барни Франк.

Минути по-късно около 50 кредитополучатели излизат от публиката и наобикалят Лоуман, като му представят документ на шест страници, според който банка се е отказала от обещанието си да помогне на изпитващите затруднения собственици на жилища.

Активистът, който организира протеста, след това е заявил, че Лоуман не искал да говори и напуснал изслушването.

"Той избяга. Той избяга като куче с подвита опашка," казва Брус Маркс от Neighborhood Assistance Corporation of America (NACA), която помага на собствениците на жилища да избегнат процедура по изземването им. "Той беше изплашен до смърт, защото наистина не желае да разговаря със собствениците на жилища."

Инцидентът е показателен за чувството на безсилие сред собствениците на жилища в САЩ на фона на просрочването на кредити и изземанията на домове, които доминират на щатския имотен пазар от повече от три години.

NACA организира събития, на които кредитополучателите се опитват да предоговорят условията по заемите си с кредиторите.

Според NACA JPMorgan са поели ангажимент да участват в тази програма, но впоследствие са се отказали през декември.