Американската космическа агенция НАСА ще строи съвместно с Google високотехнологичен изследователски център, информира computerworld.com.

Теренът, върху който ще бъдат построени офисите и сградите за научни изследвания се намира в Маунтин Вю, Калифорния, като общата му площ е около 170 декара, уточняват от агенцията.

Според клаузите на подписания договор, Google наема терена от космическата агенция със срок на ползване 40 години и възможност за удължаване на периода до 90 години.

Стойността на наема, който Google ще заплаща на НАСА е 3.66 млн. долара на година. В подписаните документи има специална клауза, според която размерът на наема може да бъде променян.

Съгласно плановете, изграждането на съоръженията ще бъде осъществено на три етапа. Първият етап се очаква да започне до месец септември 2103 г. Ако всичко върви по план, втората и третата фаза ще започнат съответно до 2018 г. и 2022 г.

Проектът включва построяване на офиси, помещения за научни изследвания и лаборатории. От Google също така са заявили желание да построят и жилища, паркинги и детски градини за своите служители.

Предвижда се още и подобрение на инфраструктурата и построяване на някои специални съоръжения.