Посткризисното възстановяване на 36 водещи пазари на имоти, следени от Global Property Guide, протича неравномерно, се казва в доклад на компанията. Данните за 2010 г. показват, че на 15 пазара цените на имотите бележат ръст, докато на 21 те са поевтинели в една или друга степен.

Абсолютен лидер по ръст през 2010 г. стана Латвия. За година стандартните апартаменти в Рига са поскъпнали с 19%, след като през 2009 г. кризата доведе до спад с рекордните 52.8% на цените на недвижимите имоти.

Съществен ръст бележи пазарът в Естония, като апартаментите в Талин са поскъпнали със 7.91% след 31% спад през 2010 г.

Най-сериозен спад през 2010 г. отчита Ирландия, продължавайки тенденцията, очертала се през последните няколко години. През годината имотите в страната са загубили още 11.6% от стойността си, а спрямо пика от 2006 г. спадът е 39.6%.

Пазарите на имоти в балканските страни също показват преимуществено отрицателна динамика, като за България спадът през годината е 9.5%, след като през кризисната 2009 г. имотите се разделиха с 26.3% от стойността си. Примерът на България е достатъчно показателен за региона, в който цените все още „лежат" на дъното, но динамиката на снижаване видимо се забавя.

Пазарите в Северна Европа, които през 2009 г. демонстрираха интензивно покачване на цените, са изчерпали възможностите си за ръст според анализаторите.

В Централна Европа традиционно не бяха фиксирани резки изменения.

Пазарът в САЩ и през 2010 г. не започна да се възстановява, като за периода той загуби 5.3% от стойността на имотите, а според анализаторите повишаването на цените на енергоносителите и големият брой иззети ипотекирани жилища не предвещава дълго чаканото съживяване на имотния пазар в най-голямата икономика.

С различна динамика се движеха имотните пазари в Азия. Като „най-горещ" може да се определи пазарът на имоти в Израел, където независимо от усилията на Централната банка жилищата продължават да поскъпват.