Готвят нов данъчен удар за бизнеса

1668
Готвят нов данъчен удар за бизнеса

След гафа с тайно повишените данъци в София се задава нов, много по-голям данъчен удар, но този път той ще засегне бизнеса в цялата страна. До края на март фирмите трябва да получат бележките за местните данъци и увеличението ще бъде драстично, предупредиха общински съветници от няколко големи града. Най-сериозно засегнати се очаква да има в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Промяната засяга данък сгради за нежилищните имоти на предприятията. Увеличението идва от малка поправка в закона за местните данъци и такси, гласувана от ГЕРБ и "Атака", която е минала незабелязано през парламента. Според нея данък сгради за фирмите вече ще се изчислява върху по-високата от двете суми - данъчната оценка или отчетната стойност. Разликата между двете суми е огромна и само за София се изчислява на 4 млрд. лв. по информация на Столична община. Досега фирмите плащаха данък само върху отчетната стойност, която е историческата цена, на която е придобит имотът, и обикновено е много ниска за старите сгради.

Общински съветници от Варна съобщили пред вестника, че заради промяната в закона в морския град има десетократен скок в данъците при някои имоти.

"Един от варненските диагностично-консултативни центрове например до миналата година е плащал данък сгради и такса смет в размер на 1870 лв. По отчетна стойност здравното заведение има активи за 320 000 лв. Сега то вече дължи 10 000 лв. данъци, защото данъчната му оценка е 4 199 692 лв.", обясни Красимир Маринов, съветник от партия "Отечество".

Университетската болница е плащала досега данък върху 7 млн. лв. балансова стойност, а сега трябва да плати върху 70 млн. лв. Складова база, изградена през 1994 г. с банков кредит, преди е плащала 340 лв., а сега сумата е 3600 лв.

По-високи данъци ще трябва да платят и хиляди фирми в столицата.

Заради избора върху по-високата от отчетната и данъчната стойност са заложени със 7.5 млн. лв. повече приходи от данък сгради на фирмите. Отлагането на новото зониране обаче би трябвало да важи и за фирмите с имоти в 19-те засегнати района.

Източник: в. Сега

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg