Необходимо е да подготвим добра стратегия за повишаване на енергийната ефективност в жилищния фонд на страната, защото досега нашите колеги в Брюксел достатъчно много сигнализираха, че се работи на парче. Това заявява регионалният министър Росен Плевнелиев.

Става дума за около 720 хил. жилища в около 14 600 сгради, в които живеят около 2.5 млн. българи, добави той. Условията на ЕС, когато отпуска средства, са парите да стигат до обикновените хора.

Вероятно ще са ни необходими между четири и шест месеца, за да подготвим качествена стратегия през 2010 г. и намерим финансиране най-късно през 2014 г. с новите европейски програми.

Стратегията ще бъде предложена за обсъждане в парламента, тя ще бъде разгледана и от браншовите и бизнес организациите.

Единственият начин да успеем е, когато имаме обществен консенсус, добави министърът.

Животът на панелните сгради е минимум 80 - 90 години, от които вече са минали 30 - 40, каза още Плевнелиев. Срокът може да се удължи с правилни действия, защото в момента там водата влиза отвсякъде, а тя е най-големият враг на една сграда.

Към решаването на проблемите с течовете е насочена програмата на ПРООН - ремонт на покривите, на фасадата, изолация, т.е. опаковаме сградата отвън и тя спокойно ще може да живее поне още 100 години. В момента държавата финансира солидарно със собствениците с по 50% от средствата за саниране, добави министърът.

Източник: БТА