GPG не вижда изход от кризата на пазара на имоти в България

1259
GPG не вижда изход от кризата на пазара на имоти в България

След големия спад на цените на имоти през 2009 г., много страни в света отчитат сериозно възстановяване през първото тримесечие на 2010 г., се казва в последния доклад на Global Property Guide.

Цените на жилищните имоти през първото тримесечие на 2010 г. се повишават в 19 от 36 страни, включени в официалната статистика на портала.

Според последния доклад цените на жилищата в Северна Америка остават „слаби", докато ръстът с 27% на годишна база в Хонконг, 24% в Сингапур и 18% в Тайван са ясни признаци за формиране на балон в Азия.

В Европа се наблюдава възстановяване на пазара на жилища във Финландия (11% спрямо година по-рано) и Великобритания (5%).

.По време на кризата обемът на ипотеките във Великобритания, която пострада заради прекалено лесното финансиране на покупка на имот, рязко се съкрати. Пазарът обаче успя да се стабилизира, като цените на жилищата в Лондон са скочили с 16% за година.

В Норвегия възстановяването е подпомогнато от стимулиращите пакети на правителството и ниски лихвени проценти, въпреки че Централната банка повиши лихвите по краткосрочните кредити с 0.25 процентни пункта до 2%.

„Умерените" пазари, начело с Германия и Франция, отчитат по-скромен ръст от около 1%, но те не бяха така засегнати от кризата и спадът също остана „в прилични граници". За Франция това е втори пореден годишен ръст.

България, в която цените на жилищните имоти са намалели с 19% на годишна база според статистиката на портала, Ирландия (-16%) и Тайланд (-20%) са посочени като страни „в тежка криза без признаци на възстановяване"

Същевременно има признаци, че другите пазарите, които година след година отчитаха спад, са достигнали дъното, се казва в доклада. Сред тях са Испания (6% спад на годишна база), Исландия (-14% на годишна база), Литва (-22% на годишна база) и Латвия (-32% на годишна база). Например в Латвия цените на жилищата се повишиха с 10.7% за последното тримесечие спрямо предходното.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg