Битовите удобства на съвременния град излизат твърде скъпо с оглед на екологията и човешкото здраве. Многоетажните сгради са истински конвейр за производство на боклук, промишлените предприятия в добавка с автомобили ни „снабдяват" с матов въздух, а за стреса да не говорим. Затова футуристичните проекти принципно променят концепцията за град, смятат архитекти. Именно такъв проект започва да се реализира в Обединените арабски емирства.

Бизнес-идеята е екотехнологиите, реализирани в проекта, в последствие да бъдат продавани, като така ще се избие инвестицията по строителството. А тя е на стойност 22 млрд. долара. Град Мосдар ще бъде еко-ошфорна зона- 100% владение на инвеститорите, с нулеви данъци и никакви ограничения за движение на капитали. Според предприемчивите араби екоархитектурата ще бъде един от най-доходните бизнеси след 15 години.

Първото, което планират градските архитекти, е изчезване на традиционната градска инфраструктура с куп автомобили. Решение, което изглежда учудващо на фона на това, че ОАЕ по никакъв начин не е заплашена от липса на петрол поне за 50 години напред. Проектът на Норман Фостър, въвежда безпилотно такси-електромобил. Транспортът на бъдещето- CyberCabs, ще побира по шест души в една мотриса, а движението ще е по релси- идея, заимствана от съвременното метро.

Разбира се, в сферата на снабдяването с електроенергия ще бъдат ползвани слънчеви батерии, а самият град ще бъде покрит от купол, позволяващ затъмняване и съответно пестене от разходи за климатизация.

Практически Мосдар- поредното чудо за арабския свят, ще е 6 хил. километрова пешеходна зона, елитен район в Абу Даби с 40 000 жители, едновременно място за бизнес и артефакт, който ще бъде показван на туристите.

Източник: Utre.bg