Бумът на IT отрасъла и увеличаването на броя на служителите на технологичните компании като Google, Apple и Facebook доведоха до дефицит на жилища в Силициевата долина в Калифорния. Американският дизайнер Алфред Ту предполага, че рано или късно около щабовете на големите компании ще се появят цели градове, в които ще живеят служителите им. Как ще изглежда всичко това според дизайнера, нека видим:

Facebook City

За да се настанят всички служители на Facebook около щаба на компанията в Менлоу Парк, ще са необходими 9.4 хил. жилища. Според Ту, Facebook City може да стане град с разнообразно строителство, в който има както малоетажни сгради, така и небостъргачи с 20, 30 и 50 етажа.

Вижте още: 25 офиса на мечтите

iTown

Градът на Apple – iTown, който ще бъде разположен в Купертино, ще разполага с 13 хил. апартамента. Според дизайнера от Campus 2, който е във вид на пръстен, ще тръгват подобни на лъчи сгради и улици с различни по височина сгради. Според Ту градът на Apple ще има и собствено метро.

Googleplex

Мястото за 10 хил служители дизайнерът си представя като малко градче около централата в Маунтън Вю, Санта Клара. Google би заложил на високо строителство и сгради с най-малко седем етажа, но в повечето случаи ще има 50-етажни необстъргачи. В центъра на градчето ще има парк и зона с обществени сгради.