„Гранд Хотел България”АД получи Сертификат за Инвеститор Първи Клас за проекта “Гранд България”. Заместник-изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Пенчо Ненов връчи сертификата на Десислава Кинова, Mаркетинг директор на дружеството. Документът отразява стойността на инвестицията, която ще надхвърли 82 милиона лева, както и покриването на изискванията за този тип комплекси - местоположение и достъп; компоненти и характеристики на сградите, както и управление и качество на предлаганите услуги.

Проектът включва реконструкция на Гранд Хотел “България”, реставрация на архитектурния стил на сградата, преосмисляне на нейната функционалност чрез модерни иновативни конструктивни решения и превръщането й в комплекс „Гранд България”.

„Гранд България” ще бъде многофункционален комплекс, съчетаващ офис-пространства от най-висок клас, луксозни жилищни и търговски площи. Комплексът ще се интегрира оптимално в контекста на заобикалящите сгради. Целта на инвеститора е да развие символичната за София сграда на Гранд Хотел „България”, така че тя да запази своята естетика, като същевременно се модернизира и адаптира към стила на съвременния град. Общата разгърната застроена площ на 10-етажния комплекс е над 33 000 кв. м, от които над 16 000 кв. м са офисни площи, 7 000 кв. м търговски пространства, 6 582 кв. м паркинги и 2 734 кв. м жилищна площ.

Очаква се проектът да бъде завършен през 2010 година, като в отделните етапи на реализацията му ще бъдат разкрити над 300 нови работни места.

Като част от концепцията за възстановяване на историческия и архитектурен облик на пространството между бул. „Цар Освободител”, ул. „Аксаков” и ул. „Дякон Игнатий”, ще бъде реконструиран входът на Концертен комплекс “България”, построен към старата сграда на Гранд Хотел “България”.

Ще бъдат извършени и допълнителни подобрения в комплекса, съобразно нуждите, заявени от ръководството на институцията, и в рамките на публично-частно партньорство. Допълнително ще бъде създаден още един представителен вход към залата - от бул. „Цар Освободител”, като чрез пасажа на „Гранд България” ще се осъществява директна връзка с Концертен комплекс “България”.