Строящият се във Варна Grand Mall ще бъде най-високата сграда в града, показа справка на Profit.Bg.

Според проекта новият търговски център ще има 19 етажа, а височината му ще бъде 85 м, което го нарежда сред най-високите сгради в България.

Orchid Developments Group Ltd е инвеститор на Grand Mall, който се очаква да отвори врати през първата половина на 2010 г. Инвестицията надхвърля 100 млн. евро. Разгънатата застроена площ на мола е около 200 000 кв. м, което го превръща в най-големия комплекс от смесен тип в града.

Проектът предвижда и три офис кули, които ще откриват панорамна гледка към целия град с 220 магазина за дрехи, обувки, аксесоари, спортни стоки, парфюмерия и козметика до стоки за дома, книги, техника, ресторанти и кафенета, заведения за бързо хранене, детски кът, кино и др, подземен и надземен паркинг на няколко нива с над 1700 паркоместа.

Консорциум, воден от варненската строителна компания "Комфорт" и базираната в Израел компания за механични и електрически системи "Афкон Индъстрис Груп", ще бъде главният изпълнител на проекта.

В момента най-високата сграда в морската столица е хотел "Черно море", построен през 1975 г. Хотелът е на 18 етажа, с височина- 55 м, разположен е в централната част на града в непосредствена близост до Морската градина и Централния плаж.

Сградата на Община Варна, която има 14 етажа и е висока 45 м, е втората най-висока сграда в момента.