По време на официална пресконференция GTC България, 95% субсидирана от Globe Trade Centre S. A. (GTC S. A.), и техният български партньор Тони Икономов обявиха началото на проект „Галерия Варна”. Събитието е част от стратегията на компания GTC да навлезе на българския пазар като лидер в сферата на строителството в страната.

GTC България придобива 65 % собственост от проекта на дребно, а останалите 35% принадлежат на собственика на земята, на която ще бъде разположен търговският комплекс – Калоян Икономов от Варна, местен предприемач.

„Галерия Варна” е първият проект на световната компания GTC в България. Търговският център ще се намира в комплекс „Младост”, един от най-оживените квартали в черноморския град. „Галерия Варна” ще обхваща 37,000 кв. м застроена площ за отдаване под наем.

Обектът ще предостави над 130 различни възможности за забавление, хранене и мода на гражданите на морската ни столица. Общата сума за реализиране на проекта, включително и земята, е 77 милиона евро. След завършването му, се очаква търговският център да носи приходи от 9.5 милиона евро на година от наеми.

“Търговските площи на глава от населението в България са на едни от най-ниските нива в региона. Очаква се скорошното присъединяване на България към Европейския съюз да стимулира развитието на пазара на търговски пространства, като търсенето на модерни шопинг молове ще се увеличава с растящия разполагаем доход на местните жители, подкрепен от потребителското търсене на чуждите туристи”, аргументират от компанията влизането си в този пазарен сегмент.

GTC България предвижда стартирането и на още два строителни проекта в големи български градове. Общо двата проекта ще разполагат с 60,000 кв. м застроена площ за отдаване под наем.

Globe Trade Centre S. A. (GTC S. A.) е водещ инвеститор в строителството за Централна и Източна Европа. GTC S. A. е реализирала проекти в Полша, Унгария, Чехия, Румъния, Сърбия, Харватия, Словакия, България и Украйна.

GTC Group е построила и притежава над 200,000 кв. м застроена площ от търговски пространства и също така притежава впечатляващи земни площи, върху които ще бъдат застроени допълнително 1,30 милиона кв. м търговски и жилищни площи.

Акциите на GTC S. A. са включени в престижния WIG20 индекс, както и в MSCI световни индекси. GTC S. A. е единствената компания от Централна и Източна Европа, която е част GPR 250 индекс, в който са включени 250-те най-големи и бързо разрастващи се строителни компании в света.