Компанията за инвестиции в недвижими имоти - Globe Trade Centre S.A. (GTC) засилва инвестициите си в България и Румъния, посредством звената си в тези страни.
Чрез подразделението си GTC Bulgaria, тя е придобила 75% от акциите на компанията строяща МОЛ в Стара Загора. В същото време румънското й подразделение е закупило земя за строеж на жилищни недвижими имоти.

GTC Bulgaria ще построи първия голям универсален магазин в Стара Загора - град с население от около 180 000 души.

На парцел от 12 500 кв. м ще бъде построен търговски център с чиста търговска площ от 23 000 кв. м, съобщават от компанията. Отварянето на МОЛ-а е насрочено за 2009 година.

Стойността на инвестицията се оценява на около 42 млн. евро.

Изграждането на търговския център в Стара Загора е втората инвестиция от подобен род на компанията с участието на местен инвеститор, притежаващ 25% от проекта.

През май тази година компанията придоби мажоритарен дял в друга компания изграждаща търговски център във Варна.

От GTC планират и по-нататъшни инвестиции в областта на изграждането на търговски центрове в България, която е една от страните с най-малко модерни търговски площи на човек от населението.

С влизането на страната ни в ЕС се наблюдава значително повишение на инвестиционния интерес от страна на чуждестранни инвеститори.

Планираните проекти на компанията в страната ни включват 60,700 m² търговски площи, както и 8,500 m² офис площи.

Последната инвестиция на GTC в Румъния стартира с придобиването на 66.7% от компания притежаваща парцел от 46 500 кв. м, на който ще бъдат построени апартаменти с разгърната площ от 85 000 кв.м. Закупуването на дела е струвало на компанията 9.61 млн. евро.

Тази инвестиция се очаква да бъде завършена през 2009-2010 година.