Възобновената услуга на водещата световна интернет търсачка Гугъл (Google) - Гугъл трендс (Google Trends) - предоставя богатство от информация за потребителите в даден регион за агенти на недвижими имоти и предприемачи. За първи път Гугъл Трендс ще започне да изготвя относителни статистики, които позволяват да се сравни потребителското търсене на недвижима собственост по региони и да се проследят тенденциите във времето, съобщи БТА, по информация на британското интернет издание www.globaledge.co.uk.

Графика, изготвена от Гугъл Трендс, представя относителната промяна при търсения в Гугъл, свързани с недвижими имоти, в осемпопулярни чуждестранни туристически дестинации през последните пет години - Испания, Франция, Португалия, Италия, Флорида, България, Кипър и Турция.

Не е изненада, че броят на търсенията се е понижил значително и при осемте дестинации между май 2007 и май 2008 г. спрямо относително стабилната картина за предходните години.

Така например при основен показател 1 търсенето на страници в Гугъл, свързани с недвижими имоти в България, се е понижило с 0.92 пункта. Това е вторият най-голям спад след понижението на търсенето в Турция - с 1.04 пункта.

Според друга таблица, изготвена от Гугъл Трендс, значителен брой руснаци търсят недвижими имоти в България и Кипър, докато чуждестранните купувачи, търсещи имоти в Тайланд, са най-вече отХонконг и Сингапур. Това показва, че по-голяма част от потребителите търсят недвижими имоти близо до родната им страна.

Най-голям брой потребители, търсили страници в Гугъл, свързани с недвижими имоти в България през посочения период, са от България, Ирландия, Великобритания, Русия и Испания. Те са използвали при търсенето - български, английски, руски, полски и испански език.