За първи път „Гугъл трендс” публикува статистиките си за търсенето на имоти, и по-точно – за търсенето на „ваканционен дом”.

Статистиката включва България на предно място, като едно най-популярните места за такива покупки. Същевременно обаче се твърди, че през последните 12 месеца популярността на България е намаляла силно. България доскоро е била една от 8-те най-популярни места за избор на „ваканционен дом”, отделени сред всички други от „Гугъл”. Тя е шеста сред тях.

Останалите, по ред на популярност, са: Испания, Франция, Португалия, Италия, щатът Флорида, Кипър, Турция. България е след Флорида и преди Кипър и Турция. Няма да е изненада фактът, че след май 2007 търсенето намалява навсякъде. Най-много е намаляло търсенето на имоти в Турция и България. Най-търсена остава Португалия. Според анализаторите причината е в това, че този пазар винаги е бил движен от цените и е атрактивен за купувачи с нисък бюджет. Все по-силното евро и високите цени отблъскват потенциалните купувачи.

От „Гугъл” казват също, че публикациите за една държава в пресата имат силен ефект върху пазара и търсенето на имоти. Турция е пострадала от постепенното охладняване на ЕС към идеята за евентуалното й членство в съюза. България е пострадала от големия брой негативни публикации за корупцията и организираната престъпност. Дори Италия е претърпяла отлив на интерес поради негативна преса за нейната икономика.

Докато дестинации като България може би залязват, път си пробиват нови дестинации. В Източна Европа изгрява звездата на Полша. Най-много купувачи на ваканционен дом идват от Ирландия. Следват британците.

Но статистиките показват, че никой не купува много през последните 12 месеца. Най-силен интерес към имотите в България имат руснаците. Те се насочват към нея и към Кипър.

Тенденцията е купувачите да търсят втори дом близо до своята държава. Така България е интересна за ирландци, британци, руснаци, испанци и дори поляци. И – „не забравяйте холандците!”, казва „Гугъл”. Те са сред тези, които най-много търсят имоти в чужбина, но България е прекалено ниско в списъка на техните интереси.

Източник: БГНЕС